Általános vásárlói tájékoztató

Tisztelt Vásárlónk!        
Kérjük, vegye figyelembe az alábbi használati és kezelési tanácsainkat.                                                                                

1.   A vásárlói tájékoztató, használati, – kezelési útmutató célja

 • megkönnyíteni az igényeinek legmegfelelőbb lábbeli kiválasztását
 • a lábbeli használatához szükséges megfelelő ismeretek átadása
 • a lábbeli minőségének megtartásához szükséges tárolási, kezelési feltételek ismertetése
 • a jogai érvényesítéséhez szükséges alapvető információk átadása

A vásárláskor fontos hogy a használati célhoz, illetve sportolás esetén a megfelelő sportághoz, és azon belül a pálya talaját figyelembe véve válasszon lábbelit! Ennek figyelmen kívül hagyása idő előtti elhasználódáshoz vezet, ezért vásárláskor kérje ki az eladó véleményét, és kérjük, olvassa el figyelmesen használati-kezelési útmutatónkat.

2.   A lábbeli címkézése és anyagösszetétele

A lábbeliken lévő bevarrt címkén találhatók a következő adatok:

 • modellszám/megnevezés:
 • méret:
 • származási hely: Kína, Indonézia, Vietnám, India, Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Tajvan, Thaiföld,
 • minőség: osztály  
 • fogyasztói ár:                              Ft/pár             vásárlás dátuma:

A modellszám adja az azonosítást a cipő és jelen tájékoztató között. A méret négyféle méretezés szerint van feltüntetve, (UK=angol, BR=brazil, EUR=Európa, CM=centiméter), amelyből az Ön által ismert alapján válassza ki az Önnek megfelelőt.

➣ FONTOS!

Vásárláskor mind a jobb-, mind a bal cipőt próbálja fel! A szűk és/vagy rövid, illetve a bő és/vagy hosszú lábbeli nemcsak kényelmetlen, hanem formáját veszti és a bélések idő előtt tönkre mehetnek, ami nem szavatosság érvényesítési jogalap!

A cipő fő anyagai a lábbelin elhelyezett címkén találhatók, magyarázatuk az alábbi:

         felsőrész:                                             bélés és fedőtalpbélés:                         járótalp:

       image001               image003                    image005

         bőr: (természetes bőr):               bevonatos bőr:                           textil:                                egyéb anyag:
              image007                         image009                    image011             image013                                                                                  

3.   A lábbeli rendeltetése

A lábbelik rendkívül sokféle változatban, típusban kaphatók, azonban mindegyikük besorolható egy-egy csoportba aszerint, hogy viseletük milyen körülmények (időjárás, „terepviszonyok”, hordási intenzitás) között célszerű használni. Univerzális lábbeli nincs: a különböző modellek a várható különböző viselési körülményeknek (rendeltetésnek) megfelelően, különböző konstrukciós megoldásban, anyagösszetételben, minőségi jellemzőkkel alakítják ki.

➣ FONTOS!

Ha nem a rendeltetésnek megfelelően viseli a lábbelit, az károsodhat, vagy tönkremehet, a szavatossági jogok elvesztésével jár. Ezért kérjük Önt, hogy már a kiválasztásnál vegye figyelembe a jelölt rendeltetést, és fokozottan figyeljen arra, hogy különböző célokra (aktív sportoláshoz, könnyed testmozgáshoz, kiránduláshoz, mindennapos utcai használatra stb.) az arra ajánlott rendeltetésű lábbelit viseljen.

A lábbelik rendeltetései és azok rövid magyarázatai a következők:

 1. SG : Sportlábbeli, éles stoplis futballcipő: füves, mély talajon használható.
 2. HG: Sportlábbeli, gumi stoplis futballcipő: füves, elsősorban száraz talajon használható.
 3. HG: Sportlábbeli, szabadtéri futballcipő: stopli nélküli kivitel, elsősorban száraz és műfüves talajon használható
 4. IC: Sportlábbeli, teremfutball-cipő: stopli nélküli kivitel, fedett, termi körülmények között használható.
 5. IC: Sportlábbeli, kézilabdacipő, termi: csak fedett, termi körülmények között használható.
 6. IC: Sportlábbeli, kosárlabdacipő, termi: csak fedett, termi körülmények között használható.
 7. Sportlábbeli, futócipő (running): szabadtéri és fedett, termi körülmények között is használható.
 8. Sportlábbeli terep futócipő, (cross tarining): szabadtéri körülmények között használható.
 9. Sportlábbeli, teniszcipő (tennis): szabadtéri és termi körülmények között használható.
 10. IC: Sportlábbeli, fitnesz cipő (fitness): csak fedett, termi körülmények között használható.
 11. Sportlábbeli, túracipő (cross training): kiránduláskor, túrázáskor használható.
 12. Szabadidő, futó lábbeli (running): olyan nem rendszeres viseletű lábbeli, amelynek szabadidő- és nem versenysport- jellegű sporttevékenység esetén használható; anyagösszetétele, felsőrész-modellkialakítása, alsórész-szerkezete- a téli időjárási feltételek kivételével – kifejezetten aktív testmozgást tesz lehetővé.
 13. Rendszeres viseletű lábbeli (active life, retro): A lábbeli anyagösszetétele és szerkezete lehetővé teszi a lábnak a téli időjárási feltételek hatásával szembeni védelmét, s a téli időszakban rendszeres, tartós viseletre alkalmas.
 14. Rendszeres viseletű tavaszi-őszi lábbeli: olyan lábbeli, amely – a téli időjárási feltételek kivételével- tartós viseletre alkalmas.
 15. Rendszeres viseletű, nyári lábbeli: olyan lábbeli, amely anyaga és szerkezete lehetővé teszi a láb fokozott mértékű szellőzését.
 16. Papucs: általában csak fejrészből, vagy pántokból álló, elsősorban alkalomszerű házi-, vagy strand viseletére alkalmas, esetleg divat lábbeli.
 17. Extrém divatlábbeli: különleges konstrukció és/vagy keskeny- rövid talp és /vagy egyedi szabásvonal és/vagy legkülönbözőbb szín és/vagy különleges anyagösszetétel, stb., kizárólag divatigényeket kielégítő lábbeli.
 18. Gyermek lábbeli (Nike play): olyan rendszeres viseletű lábbeli, mely mindennapi viseletre alkalmas.
 19. Szandál: viselésük jellegüknek, kialakításuknak megfelelő területen ajánlott.

4.   Tisztítás, ápolás

A lábbeli élettartamát, a minőségén kívül nagymértékben befolyásolja a viselés utáni rendszeres tisztítás, ápolás.

➣ FONTOS!

A szakszerű, gondos ápolás hiánya az esztétikai károsodás mellett a lábbeli felsőrész és egyéb anyagainak természetes öregedését is meggyorsítja, a lábbeli idő előtti elhasználódásához vezet, ami nem szavatosság érvényesítési jogalap!

Az ápolás alatt a lábbeli szennyeződésektől való megtisztítását, a szín és a felsőrész különböző szerekkel történő kezelését kinézetének javítását, regenerálását értjük, s a lábbelit a megújuló igénybevételre történő előkészítését. Esetenként a kezeléssel a lábbeli egyéb tulajdonságainak megőrzése, javítása is cél.

➣ FONTOS!

A lábbeli tisztítását- ápolását minden esetben a por és egyéb szennyeződés eltávolításával kezdje a leírtak szerint! A leírtaktól eltérő, szakszerűtlen tisztítás tönkre teheti a lábbelit, ami nem szavatosság érvényesítési jogalap!

Tisztítás-ápolás a címke, vagy a jelölés alapján, a felsőrész anyaga szerint:

 • ➜ bőr (természetes barkájú) felsőrészről az enyhe szennyeződést puha ruhával, puha szőrű kefével, az erősebb szennyeződést bőr radírral távolítsa el, mindkét esetben száraz állapotban. A tiszta és száraz felületet a bőrrel azonos színű, esetleg színtelen cipőkrémmel vékonyan kenje be, majd néhány perc múlva fényesítse ki. Alkalomszerűen használhat szilikonos önfényezőt is. Soha ne tisztítsa a bőr lábbelit nedves állapotban vagy vízzel! TILOS mosógépben mosni vagy áztatni!
 • ➜ bevonatos bőr (fóliafedett bőr) felsőrészről az enyhe szennyeződést puha ruhával távolítsa el, majd kezelje le az erre az anyagokra ajánlott ápolószerrel. Ne használjon cipőkrémet.
 • ➜ velúr vagy nubuk bőr felsőrészről az enyhe szennyeződést puha szőrű kefével távolítsa el. A felületet egyöntetűre hozhatja gumis cipőkefével (csak egy irányba húzza!). Erősebb szennyeződést bőr radírral tüntethet el. Célszerű ezután velúr- nubuk tisztító szivaccsal átdörzsölni a lábbelit. Végül a felsőrész színével megegyező színű/vagy színtelen/ velúr-nubuk spray-vel fújja át egyenletesen az egész felsőrészt. Soha ne tisztítsa a velúr, vagy nubuk bőr lábbelit nedves állapotban, vagy vízzel, mosógépben nem mosható! Ne használjon cipőkrémet!
 • ➜ zsíros kikészítésű bőr: tisztítás a velúr bőröknél leírtak szerint, ápolás zsíros cipőkrémmel vagy bőrzsírral. Túlzott vízhatásnak kitenni tilos.
 • ➜ lakkbőr: puha szőrű kefével vagy enyhén nedves, puha ruhával távolítsa el a szennyeződést, száradás után puha ruhával fényesítheti. Használhat lakkbőrtisztítót, de ne használjon cipőkrémet!
 • ➜ műbőr: a szennyeződést langyos, tiszta vízzel megnedvesített ruhával törölje le, szárítsa szobahőmérsékleten, sugárzó hőtől távol, majd puha ruhával fényesítse ki. Használhat a műbőrre ajánlott sampont is a kezelési utasításban leírtak szerint. Ne használjon szilikon tartalmú cipőkrémet!
 • ➜ textil: puha szőrű kefével-amit csak erre a célra használ-távolítsa el a port, szennyeződést. Erősebb szennyeződések esetén speciális textiltisztító sampon használatát javasoljuk, a használati utasításukban foglaltak betartásával.
 • ➜ kombinált-több anyagból készült-felsőrészek: az adott anyagokra javasolt tisztítást, ápolást végezze, ügyelve arra, hogy ne szennyezze az éppen nem tisztított anyagrészt. Amennyiben az anyagok nagyon különbözőek egymástól, használhat cipőre kifejlesztett és ajánlott sampont a kezelési utasításában leírtak szerint.
 • ➜ egyéb anyag, illetve műanyag: a szennyeződést enyhén nedves szivaccsal, vagy puha ruhával távolítsa el. Szárítása szobahőmérsékleten, sugárzó hőtől távol, illetve naptól védve történjen.
 • bélések, amennyiben szükséges a bélések tisztítása, azt a címkén jelölt anyaguk szerint, a felsőrész anyagoknál leírtak alapján végezze.
 • talp: száraz állapotban erősszálú kefével tisztítsa. Amennyiben szennyezett marad, nedves ruhával le lehet törölni, de vigyázzon, hogy a felsőrészt ne szennyezze össze!

5.   Néhány tanács, figyelmeztetés, melyek figyelmen kívül hagyása a lábbeli károsodásával, ezáltal a szavatossági jogok elvesztésével járhat:

 • A zárt felsőrészű lábbeliket csak zoknival viselje
 • A záróelemeket (fűző, tépőzár, stb.) minden le- vagy felvétel alkalmával oldja, ill. rögzítse, mert a kéregrész és/vagy a szárrész záróvonali része károsodhat
 • A záróelemeket olyan szorosan rögzítse, hogy a sarok a bélés károsodásának elkerülése érdekében csak minimálisan mozoghasson a cipőben
 • A lábbeli felhúzásakor használjon cipőkanalat
 • Használat után sámfázza ki a cipőt, vagy a fejrészét tömje ki papírral, hogy a hajlási ráncok kisimuljanak!
 • Az átnedvesedett lábbeliket lehetőleg naponta váltsa! A nem izzadós láb is termel izzadságot, amit a bélés/béleletlen lábbeli esetén a felsőbőr húsoldala/ magába szív. Ezt le kell tudja adni, ezért kell pihentetni, szellőztetni a lábbelit. Ellenkező esetben az anyagok idő előtt tönkremennek.
 • A hímzett alkatrészek fokozottan sérülékenyek
 • Az időjárásnak megfelelő lábbelit viseljen
 • Ha a lábbelin kisebb hiba keletkezik, azonnal javítassa meg, ezzel megakadályozza a lábbeli esetleges tönkremenését
 • Az általunk forgalmazott lábbeliktől- a külön jelzetteket kivéve- nem várható el vízállóság. A nubuk, velúr és a textil felsőrészű lábbelik kimondottan nem vízállóak.

Szavatossági feltételek

A szavatosság időtartama a vásárlástól számított két év A vásárlók minőségi kifogásának intézését a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet szabályozza. E rendelet alapja a Polgári Törvénykönyv 2013.évi V. törvény 6:157-6:174. §-ai, amelyek a vásárlóknak biztosított kellékszavatossági jogokat szabályozzák. A vásárlástól számított hat hónapon belül felismert hiba esetén vélelmezni kell, hogy a hiba már a vásárlás időpontjában megvolt, kivéve, ha a vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. Hat hónap leteltével a bizonyítási teher megfordul és a továbbiakban a vevőnek kell a hiba keletkezési körülményeit bizonyítania. Szavatossági igény bejelentését a vásárlás helyszínén, kizárólag a vásárlást igazoló szelvény (blokk) eredeti példányának felmutatásával lehetséges. Kifogásáról jegyzőkönyvet veszünk fel. Amennyiben a lábbeli meghibásodik, a szavatossági időn belül kérheti a termék kijavítását vagy kicserélését. Javítás esetén a szavatossági idő annyival hosszabbodik meg, amennyi ideig a vásárló a javítás miatt a terméket nem tudta rendeltetésszerűen használni. A termék jelentős részének kicserélése esetén (pl. egy cipő talpának kicserélése esetén) a kicserélt részre a szavatossági idő újra kezdődik. Amennyiben a vásárló igényét nem határidőn belül jelentette be, tovább hordta illetve, ha a hiba az átadás után keletkezett (pl. természetes elhasználódás, helytelen kezelés vagy tárolás erőszakos külső hatás), szavatossági igény nem teljesíthető. Ide tartoznak az alábbiak: természetes bőrbélés színezése, beázás (kivéve, ha a lábbeli vízálló köztes béléssel rendelkezik), bőrtalp elkopása viselés közben, gumitalp kopása (a törés természetesen nem), sarokkopás, nem megfelelő cipőápolás miatt keletkezett bőrhiba, sámfa okozta esetleges eldeformálódás, bármilyen külső rendellenes fizikai hatás miatt keletkezett sérülés.

Reklamációs cipőt, csak tisztított állapotban áll módunkban átvenni!

Forgalmazza:                                                                                                             

WordPress Themes